Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2017 06:46 - Не ставаш за този спорт!
Автор: bgtrener Категория: Спорт   
Прочетен: 1866 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2017 04:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Повечето хора си мислят, че за да постигнеш някакви успехи в какъвто и да е спорт или диета е нужно да спазваш стриктно правилата написани от светила на науката и да тренираш на свръх модерни уреди, ползвайки възможностите на цялата менделеева таблица, и не на последно място, трябва да си изключително надарен генетично. В противен случай си обречен на пълен провал. Моето мнение – Пълни глупост! Забравете за тези клишета! Ако много желаете нещо, каквото и да е, борете се за него. Света на спорта е изпълнен с хора, на които мястото им не е там. Хора, които са с неподходяща физика за точно този или онзи спорт. Както често се използва израза – сбъркали са спорта. Малко мотивация и спомени? Както казах, света на спорта е изпълнен с хора, които изглеждат не на мястото си. Сигурно си мислите, че ще цитирам изтъркани клишета – Майкъл Джордан не бил приет в училищния отбор, а после… всички знаем. Няма да пиша и за Гаринча, изключително дребен, за което получава прякора „Пилето“, левия му крак е по-къс по рождение с 6 см – кралят на финта. Или за Арнолд Шварценегер, който бил много хилав и висок, . Не, аз ще разкажа за моите любими примери.

 Може ли баскетболист да е 160 и да играе в NBA?  Шега ли ви се струва? А чували ли сте за Тайрън Къртис.  Известен още като „Мъгси“ Богс. Това е най-ниския играч в NBA за всички времена. Може би си мислите, че появяването му в най-голямото и силно първенство на земното кълбо е нелепа шега на организаторите, и евтин рекламен трик?

imageВероятно, в началото всички са решили така, защото в този отбор играе и най-високия за всички времена играч – Менът Бол (231 см.). Пак помислете! Мъгси игра 14 години в NBA, общо  889 мача. През 1986 става световен шампион, в Испания, с националния отбор на САЩ.

 

 Дориан Йейтс – това е най-мотивиращия ме културист. Според генетичните си заложби, не става за този спорт. За което спорове няма. Но той превръща дефектите в ефекти и става четвъртия най титулуван културист в историята, печелейки шест титли мистър Олимпя. Постига всичко това, не следвайки течението, а създавайки собствен път. Ползва системата на Майк Менцер за високо интензивна тренировка, която пригажда за себе си и доразвива. imageСпоред много хора, системата му е самоубийствена и мазохистична, което го доказват множеството травми, но целта оправдава средствата. И още нещо, което беше така харизматично в този атлет… неизвестността. Не случайно носеше прякора „Сянката“. През подготвителния сезон никой не знаеше какво се случва с него, няма снимки, няма публичност. Тренира в едно мазе, излиза и печели… Това мазе се превърна в най-емблематична зала за културизъм „Temple Gym“.

 И последен, но не на последно място, както се казва, подобен на Сянката атлет. Това е моя любим спортист. Скрит и трениращ в уединение, аскетично и скромно. image Навярно ако го видите никога няма да се досетите, че това е най-великия боец в света на боевете без правила MMA. Световен шампион почти десетилетие, без загуба и то в тежката категория. Безброй титли и медали по самбо, бойно самбо и джудо, майстор на спорта. imageВече се досещате, Фьодор Емеляненко – „Последния император“, или просто Федя. Друга характерна черта на този боец е невероятното му хладнокръвие и спокойствие, което се дължи на вярата му в Бог, както той сам обяснява.

 Един спомен от времето, когато нямаше кабеларки и интернет, и единствения „достъп“ до мускули и сила беше националната телевизия. Началото на деветдесетте, когато с интерес следяхме борбата между най-силните мъже на света – „World’s Strongest Man“. Манфред Хьобел, Рико Кири, Гари Тейлър, и един състезател, който изглеждаше малко „дребен“ спрямо другите гиганти, като чели не си е на мястото, Магнус Фер Магнусен. imageТози невероятен, атлет има зад гърба си 4 титли най-силен мъж на планетата и два пъти е втори. Освен това той е световен шампион по силов трибой 125 кг. категория, два пъти най-силен мъж на Европа, осем пъти най-силен мъж на Исландия… и още неизброимо множество медали и титли. Запомнил съм го винаги усмихнат и спокоен, беше невероятно удоволствие да се наблюдават изявите му.

 И те така… работа, работа, работа, ужасно много желание и вяра.



Тагове:   културизъм,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!