Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2016 12:45 - Защо не тичане?
Автор: bgtrener Категория: Спорт   
Прочетен: 1546 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.04.2016 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image Задава се лятото и по парковете виждам много ентусиазирани люде, желаещи да влязат във форма за лятото. Лошо няма… но, болшинството от наблюдаваните са явни мазохисти. Не искам да обиждам никой, затова се извинявам предварително на всички разпознали себе си и подразнени от моята наглост да ги съдя. Простете!
С това ще подразня много хора навярно? Искам да е предлно ясно, че това е моето мнение и не твърдя, че е единственото вярно. За толкова години се убедих в едно, колкото тренери толкова и мнения. Затова ще поднеса тактично моите наблюдения и размисли, а вие си решете дали имам право или греша.
Казват, че тичането е най-естественото движение, а от това би следвало да бъде и най-безопасния спорт. Изчетох безброй статии за ползите от тичането, преди да напиша това. Навярно истината е някъде там или поне 50% от истината. Тичането е най-безопасно за кой? Най-безопасно за тренираните бегачи? Да. Съгласен съм. Но какво да кажем за човек с наднормено тегло, който изпитва затруднения дори и от ходене, пряко сили може да пробяга 5-10 минути, като рискува да получи инфаркт или да си причини контузия на стави и сухожилия? Мисля, че не е най-естественото движение в случая.
Много хора се позовават на разни изследвания на племена, където основен способ на предвижване бил тичането и те били всички здрави… Добре, но виждали ли сте как тичат кенийците например? Темпото е далеч по-бързо от най-бързото, което може да тича един любител на тичането.

image

 Второ какво тичане… това което е модерно да се нарича джогинг… да си го кажем, че то си е по-бавно и от бързото ходене. Ефекта на такова тичане е просто съсипване на коленете от неоправданото трамбоване на земята. Единственото тичане, което аз считам за по-безопасно от ходенето е бързото или спринтовото. Да кажем тичане със скорост минимум 20 километра в час и нагоре. Между другото маратонците и споменатите по-горе кенийци тичат в подобно темпо.
image Като заключение искам да кажа, по-добре бързо ходене, отколкото бавно тичане! Ако ще тичате, направете го както трябва: БЯГАЙТЕ БЪРЗО! Не се влачете в свински тръст, а се стегнете и тичайте. Ако не можете, тогава ходете бързо и правете малки спринтови отсечки, пак ходете и пак спринтови отсечки. Ако и това не можете… то тогава за какво тичане говорим?
И не на последно място ще добавя, че бавното тичане гори по-малко калории от бързото ходене image Ето още една тема за спорове image
И те така… аз казах image Сега е ред да ме покритикувате image


www.kazaka.info  още статии на тема отслабване и трениране в домашни условия



Тагове:   тичане,


Гласувай:
1



1. breeze - Да, бързото ходене е правилния избор.
30.03.2016 09:28
И "правилното" хранене, което всеки прави по своему.

Но без Зоново подреждане на храната, всичко рухва от познати и непознати проблеми.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!