Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2008 19:16 - TOP 10 атлети в света.
Автор: bgtrener Категория: Спорт   
Прочетен: 6541 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2009 13:58



image

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

ФИТНЕС, отслабване, ДИЕТА



Топ 10 атлети в света. Едно писмо, което искам да споделя.     Здравей, БГТРЕНЕР,

 По време на ежедневната ми обиколка из Интернет намерих линк с топ 10 мъже атлети в света.
Откакто този списък е на WALL STREET JOURNAL PANEL (някакъв сайт), помислих, че може да е толкова безумен, колкото този тип списъци по принцип са.
Но съдийте са високо квалифицирани и не могат да не се съгласят с листа. Може би защото 4 от десетте атлети са от леката атлетика - а тя е уникална комбинация от скорост, сила, гъвкавост, координация и издръжливост (това са петте качества на тялото, за които наблягам на необходимостта да бъдат развити)
Но мисля, че истинската причина да харесам списъка е, защото не съдържа някакви глупави вметки, като например да наричаш Тайгър Уудс един от най-добрите атлети в света. Обичам SportCenter толкова, колкото и всеки фен на спорта, но не мога да се примиря, че тези клоуни го наричат най-добрия атлет в света.
Да, гледах US Open. Не, не си промених мнението.
Тайгър е страхотен атлет. Но той играе "ГОЛФ", така че автоматично го изключваме от разговора.
За някой, голфът не е спорт. Дискутирам това, откакто бях в гимназията и мразя да развалям деня на всички.
Ако можеш да си стар и/или дебел и още да бъдеш смятан за "професионалист", това не е спорт. Ако не ти се налага да си повишаваш пулса докато тренираш своя спорт, значи всъщност не спортуваш. Просто играеш.
Да, голфът изисква добри умения и координация на ръцете и погледа.
Но също и дартсът, боулингът и видео игрите. Някога играл ли си високо-оценената игра на EA SPORTS - Madden  Football online? Имам приятел, който е много добър на тази игра, но не би се нарекъл атлет, базирайки се на това си умение.
Но доста се отклоних.....
Виж списъка.Атлетът, който е номер 1 е единственият логичен избор. Можем да дискутираме и останалите, но мисля, че те са логични.


Всичко най-хубаво,
Латиф Томас

Превод на писмото и статията – Jaina

 

КАК ГО НАПРАВИХМЕ: Дадохме изпълненията и рекордите в постиженията на 79 атлети мъже на 5 съдии и ги помолихме да класират състезателите, базирайки се на 6 критерия: бързина, зрение и рефлекси, идръжливост и възстановяване, координация и гъвкавост; сила, мощ и мерки; успехи и амбицираност. Финалната категория пожъна успех – рекордите и победителите – както и амбицираността, базирана на популярността в спорта. Футболът, например, най-популярният спорт в света, беше оценяван най-настървено. Съдиите дадоха общ резултат за всеки атлет в първия рунд. 60 атлета бяха елиминирани във втория рунд – или заради ниски резултати, или защото не са били първи в тяхната категория. Нашите съдий направиха и финалното класиране. Статистикът от Йейл – Джон Емерсон помогна да се балансират резултатите така, че нито един съдия да не оказва прекомерно влияние над тях.

 

СЪДИИТЕ: Ед Койл – физиолог в Университета в Тексас; работил е с топ атлетите, включително и с колоездачът Ланс Армстронг. Стийв Флек – председател на SPORT SCIENCE DEPARTMENT в Колежа в Колорадо и директор на Physical Conditioning Program за Америка. Олимпийска комисия. Ерик Хейдън, травматолог в спортната академия на Солт Лейк Сити с треньорски умения; спечелил пет златни медала за скоростно каране на скейт борд през 1980J. Крис Хомси, директор на Спортния институт за SPARQ, треньорска компания, използвана за набиране на новобранци за колежа. Марк Верщеген ръководи група за улеснения в тренировката, наречена „Представянето на атлета”

 

 

И ПОБЕДИТЕЛЯТ Е: ROMAN SEBRLE. Чешкият десетобоец може да прескочи Шакийл О’Нийл. Може да прехвърли 7,25 кг. гюле над яхта с дължина 20м.. След като стартира в тичането, може да прескочи магистрала с две платна. Господин SEBRLE има перфектни мерки според физиолозите, както и способности над тези, към които се стремат атлетите. Някои съдии се питат дали Мистър SEBRLE ще може да устои на атаката на нападател от Националната Футболна Лига, но никой не е поставял под съмнение неговия талант в десетте лекоатлетически дисциплини, които формират десетобоя. Той е бил Олимпийски златен и сребарен медалист за Чешката Република и все още е световен шампион.

1. Roman Sebrle, Десетобоец - 33 годин

image

През 2001, Г-н SEBRLE стана първият, който успя да постигне 9000 точки в десетобоя. За това му трябваше да изтича 1500 метра за по-малко от 4 минути и 25 секунди, което той никога не беше правил. Този ден, той ги пробяга за 4:21. „Нека не отнемаме нищо от ЛеБрон, но мисля, че SEBRLE беше класиран от съдиите по-високо в листа, защото има разбиране и оценяване на способността да си добър в много неща”, казва Господин Хобси.
SEBRLE ще бъде предизвикан на Олимпийските Игри от американеца Брайън Клей. „Мъжете са приятели”, казва SEBRLE, вдигайки залога, „Много по-добре е да се съревноваваш с лоши момчета”. Той се надява да се състезава през 2012 на Оплимпийските игри, но предвижда, че дотогава „ще се появи друг крал”.

 

 

 

2.ЛеБрон Джеймс, Cleveland Cavaliers 23 години.
Четирикратният шампион на звездите в NBA има мерките да играе и като нападател, както и да способностите да играе като защита.

image

Господин Джеймс достигна челните места в NBA класациите с неговата височина и координация. Той се е класирал на първо място във всички категории, с изключение на тази за скорост и е надминал две други суперзвезди – Тони Паркър и Коби Брайънт. „Решението за мен беше по-лесно, считайки факта, че той е толкова млад”, казва Господин Хомси.

 

 

3. Флойд Майуедър, боксьор - 31 години
С рекорда си 39-0, непобедимият боксьор в средна категория е считан за най-добрият боксьор в света.

image

Боксьорите могат да се побират в територия от 576 квадратни фута, но съдийте класирали спорта като най-труден и изискващ енергия. Постоянното движение на боксьорите и ударите им е еквивалента на спринт на горната част на тялото J. Господин Майуедър, непобеден, откакто се е превърнал в професионалист, комбинира бързина, сила и способност да издържа на болка. Но състезателят в средна категория загубил точки заради мерките си, казва съдията Крис Хомси.

 

 

4.LaDainian Tomlinson, San Diego Chargers - 28 години
Рънинг бекът от Националната Футболна Лига не е побеждаван в своето ускорение от начална позиция.

image image

image 

Способността на All-Pro рънинг бека да сменяа посоката и да ускоряват бързо е непобедима според съдиите. Той е един от най-добрите световни таланти във футбола: Пробега му от над 10 000 ярда е солидно доказателство, както и неговите седем отбелязани тъч дауна. „Той е уникално силен и може да спринтира като откачен”, казва г-н Хейдън.

 

5.Роджър Федерер, тенис - 26 години.
Комбинира скоростта на спринтьорите с рефлексите и координацията на акробатите.

image 

 

Съдийте казват, че тениса изисква изключителна издръжливост и скорост. Федерер, някога проспериращ във футбола, е познат с акробатичните си удари и с победите си, независимо последната му загуба във Френч Оупън. Той е номер 1 в ранк листата на тенисистите в света.

 

 

6. Сидни Кросби, Pittsburgh Penguins - 20 години
Звездата от Националната Хокейна лига комбинира издръжливост, сила и координацията да стреля, докато го налагат.

image 

Съдийте казват, че хокейът изисква ниво на издръжливост и сила, която може да засрами всеки, който играе голф. Но съдийте бяха разделени, когато оценяваха Г-н Кросби, кой е суперзвездата в хокея в момента. Г-н Хейдън даде на Кросби най-висока оценка. Г-н Флек му даде средна оценка: „За хокеистите”, казва той, „не винаги е необходимо да тичат добре”.

 

 

7.Liu Xiang, 110 метра с препятствия - 24 години.
Със скорост и координация, той постигна 35 км/час докато прескача 1.5 метрови препятствия, за да постави световния рекорд на 110 метра с препятствия.

image 

Китайският бегач се класира най-високо за скорост в неговата категория, както и за координация. Като бивш световен шампион и златен Олимпийски медалист за 2004г, съдиите го определиха за един от най-преуспяващите атлети в листата.

 

 

8.Джерами Уоринър , спринтьор на 400 метра - 24 години.
Спечелил първия си златен медал, когато бил на 20, сега се стреми към световен рекорд в дисциплината 400 метра.

image  image

Откакто спечели Олимпийски златен медал през 2004, Уоринър продължава да ‘царува’ като световен шампион в това изтощително състезание с най-добро постижение 43,45 секунди. Г-н Уоринър показа скоростта на спринтьор от световна класа с изключителна сърдечна сила, казва съдията Стив Флек.

 

 

9. Роналдо Де Асис Морейра, FC Barcelona - 28 години.
Изгряващата звезда на футбола. Поведе Барселона през първата си година до непобеждавана серия от 17 мача, но може да бъде лидер навсякъде.

image 

Два пъти обявен за Световен Играч на годината, през 2004 и 2005, Бразилският нападател и халф беше признат от съдиите за най-бърз и най-способен играч. Той е отбелязал 70 гола в лигата откакто е футболист на Барселона в сезона 2003-2004г. Той побеждава португалеца Кристиано Роналдо, за който много фенове биха казали, че е по-добър заради постиженията в кариерата си.

 

 

10.Алекс Родригез, New York Yankees - 32 години
Един от най-атлетичните бейзболисти и най-високо платеният.

image 

Г-н Родригез е най-младият играч, който е ударил 500 хоумръна и е смятан за един от най-добрите с бухалката в бейзбола. Но той едвам успя да влезе в класацията, защото американската игра има много играчи, които стоят на едно място, казват съдиите. „Бейзболът изисква голяма координация на ръцете и добър поглед, както и силя”, казва г-н Койл, един от съдиите, „Но не изисква толкова много издръжливост.”

 

 

 

 

 Зрение и рефлекс – спортовете, в които състезателите се движат бързо, като хокей, футбол и баскетбол, възможнстта да виждаш цялото игрално поле от веднъж и да реагираш бързо в играта, определя добрите. За да се направи класацията в тази категория, 23-годишният Люис Хамилтън не трябваше да става. Феноменалният Формула Едно състезател е известен със смелите си преминавания, когато повечето състезатели ще се откажат заради страха си да не се блъснат. Той финишира втори в Шампионата на Формула Едно миналия сезон

image 

 

Издръжливост и възстановяване – Издрръжливостта е основен елемент в силовите спортове, като маратонско тичане или каране на велосипед. Но издръжливостта, комбинирана с въжможността да се възстановяваш бързо в почивката между геймовете е решаваща способност, коато позволява на най-добрите състезатели да останат по-дълго в играта и да участват по-интензивно. Сред лидерите в тази категория е испанският велосипедист Алберто Контадор. 25-годишният състезател отбранява шампионската си титла от Тур Дьо Франс и Жиро Италия, два от най-престижните „Големи Турнири”, които се състоят от 21-дневно изтощително каране на велосипед през планини, различни терени и хиляди мили.

image

 

 

Сила, мощ и мерки – Този критерии описва най-точно нападател от Националната Футболна Лига. Само сила означава нищо, което да върши работа на играчите – важна е способността да използваш силата по взривоопасен начин, това ги прави силни. Мерките също са определящ фактор в много спортове. Да бъдеш прекалено голям или прекалено малък може да попречи на гъвкавостта на атлета. Нашите съдии харесаха шампиона в тежка категория Владимир Кличкоо. Настървеният боксьор просто голям и силен. Но великите боксьори са експерти в контролирането на тази сила и насочването й в удари, които могат да убият всеки средностатистически човек.

image

 

 Бързина – Това просто измерване може да направи или да разруши кариерата на атлета. В Националната Футболна Лига един на сто може да усети разликата между договор за един милион долара и тренировъчния лагер. Бегачът Асафа Пауъл, състезател от Джамайка, който по време на отсъждането постави световен рекорд на 100 метра и се изкачи на чело в критерии-листа в тази категория. За да постави световен рекорд, той изтича 328 крачки със скорост около 23 мили в час – достатъчно бързо, за да бъде изучаван в училищата заради своята бързина. (Рекордът му наскоро беше подобрен от сънародника му Усаин Болт).

image

 

 

 Успех и Амбицираност в Спорта – Това, което прави атлета успешен е загадка, но за да бъдеш признат за един от най-добрите, трябва да побеждаваш. За да отстояваме отсъждането си, атлетът трябва да е добър в повече от един спорт. Той трябва да е състезател в спорт, който привлича най-добрите атлети и се играе от милиони по света. Независимо, че Тайгър Уудс не влезе в десятката, нашите съдии оцениха високо неговия успех и амбицираност. Неговата 14-та победа в Torrey Pines го направи един от най-успешните атлети на всички времена. Той е на крачки от подобряването на рекорда на Джак Никлаус (който е с 18 победи), преборвайки всички травми, които могат да се изпречат на пътя му.

image

 

  

 Координация и гъвкавост – просто казано, това е способността на атлета да контролира тялото си. Скоростта не върши особена работа ако той не може да контролира тялото си във въздуха или да хване топката с една ръка. Голф-състезателите се нуждаят едновременно от гъвкавост за редица движения и от координация, за да могат перфектно да се ‘свържат’ с малката топка. Китайският гимнастик Янг Вей получава едни от най-високите оценки в тази категория. Фаворит на много хора за златен медал на идващите Олимпйски игри, той е смятан за един от най-интересните гимнастици, който си заслужава да бъде гледан. Освен това е претрупан със световни титли, които трябва да защитава.

image 

Статията в оригинал : http://online.wsj.com/public/resources/documents/info-GREATEST08.html

image



Ако статията ви е харесала, моля гласувайте тук:

 




Гласувай:
0



1. mitternacht - .
30.06.2008 19:36
Мислех си, че Писториъс държи рекорда за спринт?Или неговите постижения не се зачитат.
цитирай
2. анонимен - :)
30.06.2008 20:27
Асафа тази година подобри отново рекорда ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!