Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2007 17:37 - Шок: GSM-и опекоха яйце за два часа
Автор: bgtrener Категория: Спорт   
Прочетен: 1929 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2009 15:19


image

Шок: GSM-и опекоха яйце за два часа
Експеримент на Нова телевизия показа действието на микровълните, разказва Technews.bg 23.03.2007

Два мобилни телефона опекоха яйце, поставено между тях. Това показа тази сутрин Нова телевизия (NTV.bg) в предаването "Здравей, България!".

Опитът е извършен в присъствието на четирима души и е протоколиран. Идеята идва от разгласения подобен експеримент, направен от руснаци.

Участниците в експеримента, извършен в сряда, поставиха мобилни телефони от двете страни на сурово яйце и инициираха връзка между тях. След около един час яйцето се затопли, разказа репортерка на Нова телевизия.

При отваряне на яйцето след още един час, то изглеждаше приятно сварено, полу-рохко, показа репортажът. При руския експеримент опичането е станало дори по-бързо - само за един час.

Миришеше по-скоро на пърлено, заяви в ефира участничка в експеримента.

GSM излъчва микровълни, каза доц. Мишел Израел от Националния център по опазване на общественото здраве, който бе поканен в студиото да коментира експеримента.

"Излъчването е вредно за човека, защото е изкуствено. Микровълните загряват водните молекули на тъканите, като степента зависи от мощността на телефона.

Покачване с над един градус се смята за опасно, а при продължителен разговор температурата може да се повиши с повече.

Загряването на тъканите трябва да се разсее, което поставя организма в стрес и може да предизвика сериозни промени във вегетативната нервна система. За децата е по-опасно", коментира Мишел Израел.

Той препоръча на потребителите да държат телефона далеч от ухото, когато набират номер, защото тогава излъчването е най-голямо. След осъществяване на връзката, по време на провеждане на разговора, излъчването намалява около 100 пъти.

Експертът посъветва потребителите да говорят по-кратко и по-рядко. Освен това за препоръчване е да ползват устройство "свободни ръце" (hands-free).

"Опитваме се да въведем чрез Министерството на здравеопазването наредба за използване на електромагнитната енергия. Тя включва и секция с предупреждения при използване на GSM-те, в която се описва излъчваната енергия и каква част от нея се поглъща от човека.

Предлагаме шофьорите въобще да не ползват GSM-и, както и ограничения по време и само за разговори, а не за игри и други забавления", каза още Мишел Израел.

На въпрос на зрител опасни ли са микровълновите печки експертът поясни, че няма вреда от тях, както и че самото яйце, сварено от двата телефона, не е вредно.

Антените на мобилните оператори обаче облъчват 24 часа в денонощието, за съжаление, поясни Мишел Израел в отговор на въпрос от друг зрител.

Същевременно анкета на Нова телевизия установи, че 78% от зрителите не искат да се забранят GSM-те в училище.

Technews.bg
Новината е взета от : http://netinfo.bg/

image

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

ФИТНЕС, отслабване, ДИЕТА


Тагове:   gsm,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!