Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2007 13:10 - Водата!
Автор: bgtrener Категория: Спорт   
Прочетен: 3127 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2009 15:20


 

image


Водата!
  Водата влиза в състава на храносмилателните сокове и е необходима за всмукването на хранителните вещества. Тя е разтворител и преносител на различни вещества в организма. Всички важни процеси – асимилация, десимилация, дифузия, осмоза и други, протичат във водни разтвори на неорганични и органични вещества. Тя не само, че влиза в състава на всяка клетка, но и участва във всички процеси на обмяната на веществата. Създава условия за поддържане на постоянно осмотично налягане на кръвната плазма и на тъканната течност, което е абсолютно необходимо за живота е дейността на клетките. Колоидното състояние на живите клетки може да се поддържа при определена концентрация на минерални соли и вода.


  Водата в организма се поддържа в постоянно количество, благодарение на редица регулиращи механизми. Обикновено се отделят 300-350 мл. повече от приетата отвън вода, които са краен продукт от обмяната на веществата. При физически натоварвания се повишава отделянето на вода, чрез кожата под формата на пот, което подпомага терморегулацията. Това може да доведе до сгъстяването на кръвта и рязкото намаляване на съдържанието на минерални соли. Приеммането на течности в такъв случай, възстановява количеството на вода, но не и на соли. Получава се “измиване” на организма.

Обезводняването е проблем, който се усеща от човека, едва когато е вече късно, То протича на няколко етапа.

1.     Намаляване на  (плазменото) кръвното ниво.

2.     Намаляване на водното съдържание в междуклетъчното пространство.

3.     Намаляване на вътреклетъчната течност.
  Намаленото плазмено ниво прави по-трудно топлоотделянето, а повишената телесна температура кара сърцето да работи по-натоварено.


  Загубата на големи количества вода води до дехидратация, в следствие на което спада чувствително силата, издръжливостта и работоспособността. Мозъчната дейност се забавя. При по-голяма дехидратация може да се достигне и до топлинни гърчове (в следствие прегряване) или топлинен удар.


  Топлинните гърчове са неволни мускулни спазми (крампи) или както още ги наричали “върза ми се мускула”. Те се получават в следствие намаленото количество електролити, най-вече калий.


  Прегряването – при него се повишава телесната температура, което води до слаб и ускорен пулс, ниско кръвно налягане, главоболие, виене на свят.

  Топлинен удар – става рязко повишаване на телесната температура, съпроводено с раздразнение, умора и емоционална нестабилност. Настъпва циркулаторен колабс и увреждане на ЦНС (Централната нервна система). В това състояние организма не може да се възстанови сам и е нужна лекарска намеса. Но лошото е, че човек в това състояние подценява сериозността на положението, в което се намира.
BGTop - най-добрата класация за сайтове!

image

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

ФИТНЕС, отслабване, ДИЕТА




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!