2. ФУЧЕДЖИ - тренировъчна система за тренировка у дома и диета достъпна за всеки.
3. FUCHEJI - "ФУЧЕДЖИ" - виртуална книга за избавление от тлъстини и мързел. Веселин Казаков - bgtrener
4. Моята група в facebook
5. ДИЕТИ И ХРАНЕНЕ
6. ФИТНЕС И КУЛТУРИЗЪМ - ГРУПА
7. BgTrener
8. КОНТАКТИ
9. Бесплатные схемы вышивки - google.com, pub-9534200145393217, DIRECT, f08c47fec0942fa0
10. Болки в кръста
Прочетен: 5432 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 24.04.2009 15:21
Протеин (Белтъци)
Изградени са от аминокиселини, свързани заедно в дълги вериги. След като приемете протеина, храносмилателните емзими в стомаха “срязват” тези вериги на малки парченца. Парченцата обикновено се състоят от индивидуялни аминокиселини или 2-3 свързани заедно. След като се абсорбират, те преминават в кръвния ток, а оттам попадат в мускулите и другите тъкани. Веднъж влезли в мускулите, се използват за синтез на нови протеини, необходими за мускулното съкращение (актин, миозин, триптонин, тропомизин и актинин). Също така, ако няма достатъчно количество въглехидрати в мускулните депа, аминокиселините могат да се използват за енергийни нужди.
Протеина (белтъците) винаги са били в центъра на вниманието. За нуждата на тялото от белтък не се спори, но за количеството ... Прието е, че на неспортуващ човек, който не е натоварен с тежка физическа дейност, на ден са му необходими минимум 0,8 гр. (чист белтък) на килограм лично тегло. За хора, занимаващи се с тежка физическа дейност, упражняващи спортове за издръжливост – минимума е 1-1,2 гр. на килограм лично тегло, а при силовите спортове, като щанги, културизъм и груги – 1,2 до 1,7 гр/кг.
Това са нормите, според Питър Лемън – главен експерт по въпросите за белтъчните нужди на спортистите – на основание на най-съвременни и задълбочени проучвания от Международния научен комитет по въпросите на храненето на спортистите към МОК (Международен олимпийски комитет).
Такъв е приема, обаче ...!!, ако се осигурява естествен висококачествен и чист протеин. Затова в повечето вестници и списания максималните дадени дажби достигат до 2,2 – 2,4 гр/кг, защото протеина от храната не се усвоява 100 %.
Например в 100 гр. хляб има 7 гр. белтък, но усвояемостта му е под 50 %, което означава, че чисто доставя на мускулите не повече от 3-4 гр. белтък. Затова има спортисти, които препоръчват да се приема белтък над 3 гр/кг.
BGTop - най-добрата класация за сайтове!
ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ
ФИТНЕС, отслабване, ДИЕТА
13.06.2007 04:47