2. ФУЧЕДЖИ - тренировъчна система за тренировка у дома и диета достъпна за всеки.
3. FUCHEJI - "ФУЧЕДЖИ" - виртуална книга за избавление от тлъстини и мързел. Веселин Казаков - bgtrener
4. Моята група в facebook
5. ДИЕТИ И ХРАНЕНЕ
6. ФИТНЕС И КУЛТУРИЗЪМ - ГРУПА
7. BgTrener
8. КОНТАКТИ
9. Бесплатные схемы вышивки - google.com, pub-9534200145393217, DIRECT, f08c47fec0942fa0
10. Болки в кръста
Прочетен: 6380 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 04.04.2012 16:13
След като сме изчислили по колко калории е разрешено да си хапнем на всяко хранене трябва да ги балансираме така, че във всяко хранене да присъстват всички необходими за тялото “елементи” - белтъчини, мазнини, въглехидрати.
Златното правило (според мен , държа да кажа) е, че всяко хранене трябва да съдържа 30-40 % белтъчини, 40-50 % въглехидрати и около 10 % мазнини. Това означава, че 30-40 % от ККал трябва да се набавят от белтък, 40-50 % - от въглехидрати (за предпочитане сложни) и около 10 % от калориите да се набавят от мазнините. Но за построяването на една добра диета това е много трудно, защото от сутринта към вечерта трябва да намаля както количеството на приетата храна, така и съдържанието на въглехидрати в самата диета.
Сигурен съм, че точно тук някъде ви е преминало желанието да спазвате всякакви диети. Нещата изглеждат по-трудни, отколкото са в действителност. Вземете лист и химикал и с малко писане и изчисления ще разберете, че не е толкова сложно. Направете следната таблица и заедно да попълним празните “неизвестни” квадрати. След като приключим ще се убедите, че не е било толкова трудно, а само така е изглеждало.
Таблица 1
|
Белтък (гр.) |
Мазнини (гр.) |
Въглехидрати (гр.) |
Енергия (ККал) |
Закуска |
Б1 |
М1 |
В1 |
|
10.00 часа |
Б2 |
М2 |
В2 |
|
Обяд |
Б3 |
М3 |
В3 |
|
16.00 часа |
Б4 |
М4 |
В4 |
|
Вечеря |
Б5 |
М5 |
В5 |
|
Всичко |
2 (гр.) |
3 (гр.) |
4 (гр.) |
1 |
2А (ККал) |
3А (ККал) |
4А (ККал) |
Единственото нещо, което знаем от таблицата, това е общия брой на калориите за деня (квадрат № 1). Изхождайки от числото, което е там, първо ще изчислим необходимото количество белтък. Знаем, че той трябва да бъде около 30-40 % от дневните калории. Следователно, ако са ни необходими 2000 ККал за деня, от белтък ще бъдат 600-800 ККал. Това число записваме в квадрат 2А.
Числото от квадрат 2А разделяме на 4, защото в 1 гр. белтък има 4 ККал и получаваме колко грама белтък са ни необходими за деня. Това число записваме в квадрат №2.
Това, което остава е да разделим белтъка на равни порции за квадратите Б1,Б2,Б3,Б4,Б5, тъй като той трябва да бъде в оптимално количество през целия ден и не е необходимо да намаля от сутринта към вечерта.
По същия начин изчисляваме и мазнините. От общия брой калории изваждаме 10-20 %, които са определени да бъдат от мазнини. Ако са ни необходими 2000 ККал - мазнините трябва да осигуряват 10-20 %, то в квадрат 3А попълваме 200-400 ККал. Разделяме полученото число от 3А на 9, защото в 1 гр. мазнини има 9 калории и получаваме това, което трябва да попълним в квадрат №3.
След като сме получили колко грама мазнини е лимита за деня, разпределяме количеството в квадрати М1, М2, М3, М4, М5, както направихме с белтъка - на равни порции.
Пристъпваме към изчисляване на въглехидратите. От числото в квадрат № 1 изваждаме сбора на 2А и 3А и получаваме числото за квадрат 4А [№1 - (2А + 3А) = 4А]. Числото, което получаваме за калориите, които е необходимо да си набавим от въглехидрати. За да получим количеството въглехидрати в грамове е необходимо да разделим числото в квадрат 4А на 4 (защото в 1 гр. въглехидрати има 4 ККал). Полученото число записваме в квадрат № 4.
Как да разпределим количеството за деня между В1, В2, В3, В4, В5? Въглехидратите трябва да намаляват от сутринта към вечерта, като сутринта можем да си позволим 30-40 % от дневната дажба (За В1 = 30-40 % от № 4).
“Вечерта каквото хапнем ни се лепи на дупето” - нова българска мисъл ☺
Въглехидратите трябва да са в минимално количество за вечеря 10-15 % от дневната дажба, така че В5 е 10-15 % от № 4.