Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2007 12:24 - Какво ще кажете за това? Хранене и слънце.
Автор: bgtrener Категория: Спорт   
Прочетен: 3211 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2012 18:06



image

За храненето според слънчевата активност

Според аюрведа през денонощието на всеки 4 часа се сменят последователно 3 периода, разказва Zdrave.bg 23.02.2007

imageПрез денонощието на всеки четири часа се сменят последователно три периода, твърди древната индийска традиция.

Първият период е покоят (Капха), вторият - енергийната активност (Питта), а третият - периодът на двигателната активност (Вата).

Тези периоди според аюрведа са свързани със слънчевата активност, разказва Zdrave.bg.

Капха започва от изгрева на слънцето до 10 ч. Като правило утрото е спокойно и на физиологично ниво на организма това се отразява със спокойствие и тежест на тялото.

Питта продължава от 10 до 14 ч. и се характеризира с високото разположение на слънцето. През това време хората са особено гладни, т.е. "храносмилателният огън е най-силен".

Вата продължава от 14 до 18 ч. Слънцето е нагряло земята и въздуха. Започва движението на въздушните маси, появява се вятър и всичко се движи - люлеят се клоните на дърветата, тревата, водата и т.н. Вата е периодът на най-голямата работоспособност.

След това всичко се повтаря: от 18 до 22 ч. - Капха, от 22 до 2 ч. - Питта, от 2 до 6 ч. сутринта - Вата.

Именно в този ритъм според аюрведа живеят всички растения и животни. Такава активност се наблюдава както при дневните, така и при нощните птици. Изхождайки от тези предпоставки, се дават следните

препоръки за хранене през деня:

1. Ставайте в периода Вата, т.е. малко по-рано от 6 ч. и ще бъдете активни през целия ден. Ако ставате в периода Капха, ще бъдете инертни.

Изпийте чаша топла вода. Вата засилва работата на червата и способства за "евакуацията" на съдържанието в дебелото черво. При появата на глад - закусете с плодове.

2. В периода Питта (особено от 12 до 14 ч.), когато храносмилателният огън е най-силен, изяжте по-голямата част от ежедневната си храна.

Това трябва да бъдат продукти, богати на скорбяла. Задължително е да присъстват и зеленчуци, за да получите максимално количество енергия.

След това се изправете на пети и дишайте през дясната ноздра - така ще се увеличи храносмилателният огън.

4. В края на периода Вата и началото на Капха (18-20 ч.) изяжте своята лека вечеря - преди залез слънце. Слънцето залязва и храносмилателният огън намалява.

През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини, която да възстанови изразходените структури на тялото. Необходими са и повече зеленчуци за по-доброто усвояване на продуктите.

Повторете процедурата, която се прави непосредствено след обяда.

Zdrave.bg
image




ФИТНЕС, отслабване, ДИЕТА


Тагове:   слънце,   хранене,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!