Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2007 07:48 - Желатиновите хидролизати
Автор: bgtrener Категория: Спорт   
Прочетен: 15006 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2012 14:16


Желатиновите хидролизати и техните здравни аспекти.

Както водата е основен жизнен компонент в природата, колагеновия протеин, съставен главно от желатин е най-често срещания жизнен протеин в структурата на бозайниците.

Желатиновите хидролизати (колагенов протеин) се произвеждат от избрани колагенови компоненти. Използваните суровини са свински и телешки цепени кожи получени от проесионални кланници и одобрени от медицинските власти за човешка консумация.

От доста време желатиновите хидролизати, както и желатиновите разтвори са считани за много полезни за подържане на ставите в човешкото тяло. Още в далечното минало през 12 век германския учен Хилдеград предлага употребата на бульон от телешки хрущяли срещу  ставни болки. В страните от латиска америка желатиновите хидролизати са основно средство за подържане на косата ,ноктите и кожата. В научната литература стимулиращия ефект желатина към косата и ноктите е описан още преди 40 години в множество учения, но едва наскоро е открит ефекта на желатина при артритни заболявания. Все пак специалистите по спортна и ортопедична медицина винаги са поддържали тезата за употреба на желатинови хидролизати при лечение на такива заболявания. При проведените изследвания се очертава тенденция към намаляване на болката след 8 седмици лечение, подобрява се подвижността както и общото функционално състояние.

 

Колагена и неговата биологична стойност.

Молекулата на колагена е образувана от тройна верига с вид на спирала. Колагена представлява 30% от общото съдържание на протеин в човешкото тяло и има много специфична амино-киселинна структура. Колагеновата молекула се състои от 1000глицин, 360 пролин и 300 хидроксипролин, които не се срещат при другите протеини. Действително човешкото тяло може да синтезира основните амино-киселини глицин и пролин, но трябва да се има в предвид, че огромни количества от тях са необходими за колагенов синтез. За пример, за синетзирането на 1 милион молекули колаген (съответстващи на 1 пико грам или 0.01 нано м2), са необходими повече от 1 билион молекули глицин и повече от 620 милиона пролин. Хидрооксипролина и хидроокслилизина не се съсържат в ДНК-редицата; те се изграждат в пептидни вериги като пролин и лизин, хидроксилирани в последствие. Оралната употреба на желатиновите хидролизати безспорно е ценен амино-киселинен източник за структурата на колагена.

 

Физиология

Greiling and Stuhlsatz (RWTH, Aachen 1998) от университета „Хайделберг” изследвали концентрацията на амино-киселини в серум с последващо орално приемане на желатинов хидролизат от хора. Наблюдавали са значителноувеличение на колагеновите аминокиселини. С цел да се създаде доказателствен материал за ефекта от оралното приемане на желатинов хидролизат е проведено изследване върху група от 52-ма студенти от спортна академия. В продължение на 4 месеца са приемали по 10 гр. желатинов хидролизат дневно. Освен антропометричните параметри (маса и сила) и тестовете на двигателната мускулатура, които ясно показват положителен ефект по време на тренировките, физиологичните параметри остават непроменени (няма странични ефекти).

В повечето публикации, както и в медецинските списания, често се подържа теорията, че всички погълнати протеини се разграждат на техните съставни амино-киселини в стомашно-чревния тракт преди да бъдат резорбирани. Действително ,дори протеини с богат амино-киселинен състав могат да преминат в тяхната цялост през чревната стена. Реф. – Seifert 1976 - “Количествено абсорбиране на протеините”.

Измерването на радиоактивността в плазмата и в различните тъкани осигурява информация за абсорбацията на колагеновия хидролизат и неговото разграждане в стомаха. Все пак това не доказва, че колагеновия хидролизат действително се транспортира през чревните стени до колагена, който се намира в тъканите. За проследяването на този път са проведени множество чревни експерименти. Изследванията показват ,че колагеновия хидролизат достига точно до тъканите като кожа ,сухожилия и стави с неразрушени антигенни фактори.

Тези специфични резултати, които вече са статистически доказани, се наблюдават не само у хората. Изследванията направени с млад жребец хранен с колагенов протеин показват забелижителни резултати. Измерванията отчитат укрепване на коленните хрущяли и сухожилията в крайниците на животното. Като допълнителен ефект се наблюдава не само сгъстяване и оплътняване на козината на жребеца, но и засилване на разтежа на тялото с 47% и на копитата с 37% (повишаване на хормона на разтежа).

Други специфични резултати също трябва да се вземат под внимание, когато се разглежда механизма за лечение с колагеновия хидролизат. Доказано е е, че употребата му има и и имунизиращо действие при пациенти страдащи от ревматизъм (Tentha et. al. Sience 261,1993).

 

 

Терапия и защита от дегенеративни ставни болести с желатинов хидролизат.

Хронично-дегенеративните ставни болести са често срещани сред населението и изискват специано внимание. Високите стандарти на живот, оскъдните физически упражнения , намалената физическа работа, неправилното хранене допринасят за намаляване устойчивостта а свързващите тъкани, което резултира в дегенеративните заболявания и увеличаваща се болка.

При направено изследване ,ръководено от Адам М., е установено полезното действие на желатиновите хидролизати с грпа от 52-ма пациента страдащи в различна степен от дегенеративна артроза бедрените или коленните стави. Успоредно е проведен и тест със субстанция съдържаща чъчен албумин. Подобрението на специфичните за болеста симптоми се оценява посредством градираща скала покриваща 13 различни аспекта на болката. Използването на аналгети и степента на подвижност на ставите са били допълнителен обект на наблюдение. Терапевтичните резултати също показват от само себе си значително намаляване на нуждата от аналгетици. Това изследване доказва , лечението с желатинови хидролизати може да играе значителна поддържща роля при терапия на дегенеративни ставни заболявания и може да доведе до подобряване.

Друго изследване ръководено от Buker и Rosenfield (1996) е направено с група от 100 гериатрични пациенти. Средната възраст на групата е била 62 години. На половината от групата е предписан 10гр. желатинов хидролизат на ден ,а на другата половина пласебо. Резутатът е бил очевидно и нарастващо подобрение на функционалното състояние на (дифракция, екстензия, завъртане) на групата приемаща желатинов хидролизат в сравнение с другата група.

Няколко по стари учения доказват благоприятните ефекти на желатиновия хидролизат, като тези на Seeligmuller и Happel (1989, 1993), Beuker и Eck(1995).

Терапията с желатин в случаите с дегенеративни ставни заболявания и тяхното предотвратяване е станала неразделна част от медицинските учения в Германия. Резултатите от изследването на FDA във Великобритания, САЩ и Германия на 400 пациента страдащи от остеоартрити скоро ще бъдат публикувани. Резултатите в Германия особено, потвърждават днните получени при всички предишни изследвания.

 

 

 

Остеопороза   

Остеопорозата е дефинирана като загуба на костна маса. Загубата настъпва едновремнно с увеличаване на разлагането на костния колаген. Остеопорозата значително намалява качеството на живот на много пациенти дължащо се на причинената болка. Главно жените са засегнати от остеопороза, 30% от фрактурите ,които се получават сред пациентите над 70 годишна възраст са резултат от остеопорозата. Процеса на остеопороза предимно въздейства на еластичните кости; тяхната структура става механически неустойчива, от което произтичат и фрактурите.

В същото време костния колаген се разпада и елемнтите на колагеновите връзки се отделят с урината. Тези елементи, уринарен пиридинолин (UPD) и уринарен дезоксипиридинолин (UDPD) са важни показатели на активността на болестта. Обикновенно със забавяне на остеокластичната активност се прилага и хормонално лечение (инжектиране на калцитонин), което често предизвиква сериозни странични ефекти.

При направено изследване от Адам М., той прилага лечение с желатинов хидролизат на 94 пациента страдащи от следменопаузна остеопороза. Всички пациенти били лекувани с инжектиране на калцитонини, като на половината от тях били предписани по 10гр. желатинов хидролизат на ден. Терапевтичния ефект е бил демонстриран от статистически високо значими и обективни лабораторни данни.

Групата приемаща 10гр. желатинов хидролизат заедно с тяхното основно лечение, е показала знаително подобрение, изразяващо се в задържане на процеса разпадане на колагена. Дори 9 месеца след завършването на лечението с калцетонин и желатинов хидролизат, остеокластичната активност била значително намалена.

 

 

 

image

 

 

 

Графиката показва стойностите на показателите UPD и  UDPD преди, след лечението ,след 3 месеца, след 9 месеца. Този резултат е от съществена медицинска и икономическа важност и показва, че орално приемане на желатинов хидролизат спомага за оплътняване на костите.

 

Приложение на желатиновия хидролизат

Виз основа на тези научни откритития, през последните години нуждата от желатинов хидролизат се увеличи значителноне само в Европа , но също и в САЩ и Азия. Тук трябва да се добав, че желатиновият хидролизат е хранителна добавка, и че приемането и е напълно безвредно.

Готовите за употреба течни продукти са особено лесни за употреба. Те са напълно съвместими с протеините и също като тях се приемат лесно. Тези готови за употреба напитки, които са широкоразпространени на пазара, често съдържат  важни витамини и минерали необходими за подържането на ставите и костите. Препоръчителна дневна доза от 10гр. желатинов хидролизат дневно може да се приема с плодови или млечни напитки.

Освен това могат да бъдат произведени широка гама от желатинообогатяващи здравословни продукти като: зърнени протеинови десерти, млечни и желирзни продукти, дъвчящи бонбони и протеинови храни за спортисти.

Групата от хора нуждаещи се от продукта е разнообразна, но се препоръчва главно на страдащи от ставни или костни смущения, спортисти и хора грижещи се за красотата на своите коса, нокти и кожа.

Важен аспект в спортните храни е предпазния ефект изпълняван от желатиновите хидролизати върху хрущялите и също така за устойчивостта на сухожиличта и връзките, когато се приема редовно. Това е особено важен аспект за атлетите, чиито спортове включват някаква степен на интензивни тренировки, които влияят върху ставите и често водят до крайно неприятни здравословни проблеми дори и относително млади хора.

 

 

Amino – acid composition

 

amino

mol%

g/100g protein

1 Alanine

10.96

10.5

2 Arginine

5.27

9.9

3 Aspartic acid

4.72

6.7

3 Cysteine

0.29

0.4

4 Glutamic acid

7.39

11.7

5 Glycine

33.61

27.1

6 Histidine

1.05

1.8

7 Hydroxilysine

0.52

0.9

8 Hidroxiproline

8.46

11.9

9 Isoleucine

1.20

1.7

10 Leucine

2.38

3.4

11 Lysine

2.60

4.1

12 Methionine

0.31

0.5

13 Phenylalanine

1.13

2.0

14 Praline

12.91

16.0

15 Serine

2.96

3.3

16 Threonine

1.69

2.1

17 Tyrosine

0.18

0.4

18 valine

2.38

3.0

 

 

 

total:

100.00

117.4  ( incl. water of hydrolysis)

 
Фучеджи е тренировъчна система за понижаване на теглото, сваляне на килограми, заздравяване на мускулите. image Диета - като начин на живот, не като програма за отслабване. Без остри лишения - глад и гладуване. Здравословни менюта, балансиран хранителен режим. Съобразена със индивидуалните възможности на всеки. Не е скъпа и дава трайни резултати. Бързото отслабване е като бързото забогатяване - никога не се случва... или е еднакво нетрайно.
Продължава>


ФИТНЕС, отслабване, ДИЕТА



Гласувай:
0



1. анонимен - jelatinov hidrolizat
26.09.2007 22:01
zdraveite,na 32g. sam i stradam ot diskopatia,podhodiasht li e jelatinoviat hidrolizat za men?
цитирай
2. анонимен - vapros?...ivanova
17.03.2009 22:52
от няколко години имам проблем със здравето..преди време бях оперирана от дискова херния на кръста и пластика на гръбнака и опашната кост...вече 1-2 години съм със постоянни болки,независимо от терапията на лечение..постоянно съм на физиотерапия,ала така и непрестават болките...последно диагнозата която ми откриха/а те са няколко/остеопороза,коксартроза,ревматоиден артрит и гилен баре - на 37 години съм,и вече невярвам във никакво лечение..МОЛЯ,ПОСЪВЕТВАИТЕ МЕ КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА ЗА ГОРЕСПОМЕНАТИЯТ ПРОДУКТ И ДАЛИ ИЗОБЩО Е ЗА МОИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ...БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО
цитирай
3. bgtrener - Привет!
02.04.2009 14:32
Желатинов хидролизат - в този сайт има кутия със вносителите на желатинов хидролизат
http://hranitelnidobavki.start.bg/
(най-долу в ляво)

А също мога да те посъветвам да се консултираш с д-р Емилия Георгиева:

http://www.fitnes-bg.com/forum/%D0%95%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0-t1659.html

Аз също съм с 4 лекарски забрани за спортуване, но не спирам, ако много се влоша ходя при тази лекарка. Да е жива и здрава, няколко пъти ме вади вече от леглото!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!