Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2012 20:29 - Рапан
Автор: bgtrener Категория: Хоби   
Прочетен: 3613 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2017 19:26


image
Рапана е един нашественик във нашето Черно Море. Да, един японски хищник, който унищожава филтъра на морската вода – мидата. Естествената среда на рапана е Японско Море, но с развитието на корабоплаването, целия свят се е „заразил“ със него. Как стига до черно море? Според една версия е пренесен с морската вода в баластните цистерни на корабите, а друга че е от полепнали по корпусите раковини. Както и да е, в Черно море за първи път се появява през 1946. И тъй като е Alien, няма естествени врагове тук, а и в повечето морета се размножава на воля. Сега го има почти в цели

Лова му е разрешен, стига да не се използва непозволена техника. Демек, можете да се гмуркате за рапан колкото си искате, особено ако са за лична консумация.

Хранителната стойност. Предполагам затова четете цялото това бръщолевене image Рапана има наистина изключително вкусно месо. Деликатес е в японската и корейската кухня, както и в италианската. В България се среща по ресторантите, но не бих казал че е популярен, цената му е леко „неатрактивна“. Месото от рапан достига до 12-14 лв. за килограм в София, така че е разбираемо.

Като хранително съдържание, рапана е много богат на белтъчини, два пъти повече от другите меса, а в същото време почти без мазнини. Друго предимство е по-лесната смилаемост от стомаха и по-високата усвояемост на белтъка в сравнение с другите животински продукти. На тези протеини се преписва и действието му като стимулант за на мъжката сила и потентност. Месо също така съдържа калций, фосфор, йод, витамини А, B1, B2, B3, E, F, и др.
Още… подобрява цялостния тонус на организма, стимулира възстановяването след операция, предпазва от нарушение на кръв, стимулира обмена на мазнини и витамини, повишава устойчивостта на организма към инфекции, настинки, сърдечни заболявания, както и като превантивна мярка против зъбния кариес. Какво да кажа… вегетарианец СЪМ… ако е вярно написаното БЯХ image

Съдържание:
Енергийната стойност на 100 гр.
77 ккал / 328 KJ
Хранителна стойност на 100 гр.
белтъчини – 16,7 гр.
мазнини – 1,1 гр.
въглехидрат – 0 гр.
вода – 80,5 гр.
Минерали:
калций – 84 мг
магнезий – 72 мг
натрий – 82 мг.
Микроелементи:
желязо – 11 мг
Други:
пепел – 1.7 гр.
Инфото е от украински сайт, на фирма за търговия с рапаново месо.

Така… от казаното по горе, за мен това е една от идеалните храни. Ниско съдържание на мазнини, и те „добри“ мазнини, високо съдържание на белтък. НО! …здравословно да, но дали е чисто това месо. Знаем, че мидата е основна храна на рапана. А тя е „филтъра“ на морето. Знаем също че замърсяването на крайбрежята не е само „еко“ бръщолевене на сбирщина малоумни мързеливци, а нещо доста сериозно.
За целта изнамерих доклад за „БЕЗОПАСНОСТ И ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ НАЧЕРНОМОРСКИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ“ – . Всеки сам може да го прочете целия доклад, не е тайна информация. Все пак са се потрошили „доста“ народни пари по тоя проект за пет години изследвания.
Изработен от колектив от осем души при Катедрата по химия на Медицински университет – Варна, с ръководител доц. Мона Станчева. Финансиран от българското Министерство на образованието и науката. Цел, да се направи оценка за безопасността и хранителната стойност на черноморските риби, миди, рапани и на замърсяването на Черноморския басейн. Партньор по проекта е Институтът по рибни ресурси (ИРР) във Варна, ХЕИ и ред други неразбираеми за мене съкращения. Всичко това трябва да говори за надеждността на информацията image
Общо взето много бла-бла и малко ценно, за мен, инфо от което ми стана ясно, че са изследвани десет вида риби в Черно море, които имат стопанско значение – трицона, сафрид, цаца, барбуна, лефер, карагьоз, кая, кефал, паламуд, калкан, миди и РАПАНИ. Изследвали са ги за токсини и тежки метали. Оказва се рибата в нашето Черно море е по-чиста в сравненние със Средеземно море. И сме отличници според европейските норми и стандарти! Защо не ръкопляскате? Това до някъде ме успокоява.
Лятото ще съм на рапанова диета!

Fucheji - тренирай у дома

image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!