Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2006 11:04 - травми и въстановяване, тренировки, упражнения
Автор: bgtrener Категория: Други   
Прочетен: 7634 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 05.07.2012 21:27


  image

Травми

 

 


Травмите в тъканите водят до възпалителна реакция, която е необходима, за да се извърши въстановителния процес. Свързана е с подуване, болезненост и повишена температура. През този етап от оздравителния процес тялото се бори със събралата се кръв около травмираното място и се опитва да изхвърли повредената тъкан и клетки. Тази начална фаза продължава от 2 до 4 дни.

Започват да се образуват нова тъкан и нови капиляри. Тази нова тъкан се развива напълно, ремоделира се и постепенно придобива нормален вид и функция. Това трае няколко седмици, но понякога може да отнеме месеци и години, в зависимост от степента на повреда и мястото на травмата.

Силният оток може да попречи на оздравителния процес. Изстудяване и повдигане на крайника донякъде може да предотврати образуването му.

 

Основни правила за бързо въстановяване:

·       Преглед – за да се предпази от усложнения, да не се пробва с движения да се установи степента и мястото на травмата, като се „чувства” къде е болката.

·       Обездвижване  – за да може процеса на въстановяване да протече бързо и ефективно, наранената област трябва да бъде обездвижена възможно най-бързо. Отрано контролираната подвижност е  важна за ремоделирането на тъканите.

·       Лед – студената терапия намалява болката и ограничава размера на отока. Трябва да се знае, че не се поставя директно върху кожата. Времето, което трябва да се изтудява зависи от степента на увреждане и мястото на травмата.

·       Натиск – под формата на компрес или превръзка. Това механически ограничава размера на отока, като свива пространството във и около травмата.

·       Издигане – помага да се контролира подуването и да се повиши циркулацията на кръв.

 

Рехабилитацията ще има редица цели в зависимост от травмата. Обикновено нормалното движение трябва да се въстанови, както и силата и издръжливост и гъвкавост. При значително засегната става (разкъсани сухожилия и ставни връзки), механизмите за предаване на информация от рецепторите в ставата ще са увредени, ако в процеса на въстановяване не са включени  специфични упражнения и тренировки, за да се въстановява паралелно и нарушеното „ставно чувство”. Ако няма пълно въстановяване на мускула и нервите, то много е вероятна повторна контузия.

По време на локалното лечение е нужно и трениране на цялото тяло, без да се натоварва нараненият участък. Това се постига със специална тренировка, изолираща болния участък.

 

И най-важното е след завръщането към тренировъчния процес да не се пребързва  с натоварването. Повторното травмиране винаги е доста по-голямо от преди това лекуваното. 




 ЗА ПРАВИЛНОТО ТРЕНИРАНЕ - предпазване от травми

Правилно изпълнените движения (упражнение) и умереното натоварване не само че гарантира високи резултати в поставените от вас задачи, но и гарантира вашето здраве и безопастност. Това особено много важи когато се работи с основни упражнения и свободни тежести. Няколко основни правила:

1.    Партньор – с човек досебе си можете да удвоите постиженията си и да сте сигурни, че ако не можете да добутате последното повторение, има кой да помогне. Но внимавайте – не си търсете компания, а партньор! Приказки в кафето, после.

2.    Екипировката не е за подценяване – това не значи да си накупите всичко в магазина и да се бронирате като Дон Кихот. Просто удобни дрехи и най-необходимите помощни средства, които се поставят само по време на натоварването (упражнението).

3.    Згрявайте – загрявката не е само за да ви се повиши пулса и да се стоплите през зимата. Загрявката е нужна за да се подготви тялото, че предстои нещо стресиращо. Примерно за да може да „удвои” смазването на ставите, да вкара повече кръв в мускулите и т.н. Но това се случва след 15-20 мин работа. Затова първите 15-20 мин не се натоварвайте на max!

4.    Изпълнявайте упражненията в стриктна форма бавно и без прибързване, като си подбирате тежестите според възможностите. Не се правете излишно на „герой”. Никой няма да ви обърне внимание, ако вдигнете с 10 кг повече отколкото са необходими за правилното изпълнение на упражнението. Но със сигурност ще ви забележат, ако се затиснете с щангата. А освен това със стриктно движение се свежда до минимум рискът от травми.

5.    Между упражненията никога не сядайте или не оставайте легнали, ако сте правили лежанка. В седнало положение блокирате около 2/3 от ефективноста на кръвообръщението. По този начин намалявате възстановяването на мускула за следващата серия. Разхождайте се из залата или се раздвижвайте на място.


image

 Това е доста стара статия, дори не си спомням навремето от къде съм я преписвал :) Но искам да допълня нещо към нея. След 6 поредни скъсвания на мускулни влакна през последните години, искам да добавя няколко съвета. По скоро да споделя опит... Как да разберете , че това се е случило? Усеща се рязка и режеща болка, която трае кратко. После остава едно усещане като парене и силна мускулна треска едновременно. Ако е сериозно скъсването се налива с кръв. Но това не е задължително да се случи веднага. При последнот скъсване ми посиня на другия ден.
1. Не разтривайте мястото след като усетите парването.
2. Постарайте се бързо да го охладите, лед, вода каквото намерите.
3. Не се правете на герои а го обездвижете и беж при лекар да ви каже дали сте със скъсване или е само разтеженние. Но има ли подуване и посиняване... скъсано ще да е :)

След лекаря почивка. Колкото по-малко го натоварвате, толкова по бързо ще мине. Аз не съм лекар и това са само препоръки. И споко, не се умира от това :)

05.07.2012
 




ФИТНЕС, отслабване, ДИЕТА



Гласувай:
0



1. анонимен - ...
19.05.2008 10:38
Saita e mn hubav pomagnami za da si napi6a seminarq iskarah dve 6
цитирай
2. анонимен - dobro e no ako moje pove4e inform...
03.06.2008 15:00
dobro e no ako moje pove4e informaciq
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!