Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2006 13:35 - Фитнес – антистрес тренировка
Автор: bgtrener Категория: Други   
Прочетен: 4820 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 05.07.2012 21:01


image

Фитнес – антистрес тренировка

          Известно е, че стресът е един от основните фактори за здравето на всеки човек. Всекидневно получаваме подробна информация за това що е стрес и как да се предпазим от него. Толкова подробна, че направо неразбираема. Самата дума стрес вече ни стресира. А какво е всъщност? Наистина ли е толкова вреден?

          Казано човешки от Х. Селие - “напрежение при предявени изисквания към организма”. Значи стресът е една защитна реакция на тялото, която не би трябвало да вреди, а да му помогне да се пребори с опасността, която е предизвикала стреса. И в повечето случаи това е така или поне е било така преди много години, когато човекът е имал много естествени врагове. Например първобитният човек чува предупредителен сигнал, че наблизо има звяр, който застрашава живота му. Каква е реакцията? Тялото моментално отделя хормони, които да му помогнат да отстрани опасността. Хормони, които дават страхотна енергия (кортизол) на мускулите така че да бяга много бързо, ставите му да се смазват екстремно, и да мисли по “смело” (адреналин). Да, стресът е полезно нещо! Но не винаги е така. Проблемът е в това, че тялото реагира с отделянето на хормони преди да е направило преценка дали опасността изисква такава реакция. И при всички ситуации реакцията е почти една и съща. Независимо колко е голяма опасноста или дори и когато я няма. Например вървите по тротоара и на сантиметри зад вас някой надува клаксона. Реално опасност за живота ви няма, но тялото ви ще отдели хормоните преди да успеете да си обърнете главата и да разберете със сигурност, че наистина сте в безопасност. Мислите си, че това, че тялото ви реагира така и ви пази е много хубаво?  В този случай не е така. Замисляли ли сте се какво става с тази енергия която тялото е отделило екстремно? Какво става след като приведеш мускулите в положение на готовност и не ги използваш? Тези излишни хормони и тази нервно-мускулна “готовност” са причината за многото заболявания, дължащи се на стреса. Единственото разрешение за този “проблем” е спортът. Затова толкова хора по света спортуват. Борбата със стреса - това е причината фитнесът да придобие такава популярност. Залата е мястото, където можем да разтоварим този нервно-мускулен дискомфорт, който се натрупва в телата ни. И който ако не се разтовари започва да ни “яде отвътре”. Получават се заболяванията на съвременния човек с първобитни реакции.

          Най-добрият лек за този проблем е спортът. Какъвто и да е спорт, тренировка,  всяко нещо, което те кара да си повишиш пулса, да се потиш, да се зарадваш на физическата умора, ще ти помогне да се отърсиш от стреса. Никакво лекарство няма да ти помогне по-добре, и без друго повечето “лекове”, които се продават са на плацебо принципа.

Така че не се оправдавайте, че нямате време, а си намерете подходящия начин да се разтоварвате.


Статията е хубава и я оставям непроменена. Само добавям че системата Фучеджи е със същото антистрес действие.


image
 




Гласувай:
0



1. анонимен - Да не обиждаме другите спортове!
12.10.2009 18:45
Че какво толкова го хвалите тоя фитнес, спорт като спорт, или по точно заместител на спорт. Като отида на фитнес и все едно отивам на работа: това трябва да правиш, онова така и т.н.т. Поне е хубаво че за малко време се оформя тялото. Според мен трябва да се практикуват колкото се може повече спортове и не да се излиза с номера: абе нямам време, пък студено е, дрън - дрън. Парите наистина са голяма пречка, но има ли човек желание, винаги се намира евтина алтернатива!
цитирай
2. анонимен - :)
26.10.2009 14:36
Не виждам нищо обидно в статията.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!